Solenis + Diversey:<br/>Stronger Together
Diversey Is Now Part of Solenis
Zamknij 686C6711-FB74-47F4-AFEE-14D0F9C09B39

Solenis przejmuje Diversey za 4,6 mld USD

Transakcja połączy dwóch liderów branży działających na sąsiadujących, ale również przenikających się rynkach

środa, 5 lipca 2023

DO NATYCHMIASTOWEJ PUBLIKACJI

Po fuzji Solenis stanie się bardziej zdywersyfikowaną firmą, działającą na znacznie większą skalę, o szerszym zasięgu globalnym, oferując kompleksowy pakiet rozwiązań spełniający wymagania klientów i rozwiązujący globalne problemy związane z gospodarką wodną, czyszczeniem i higieną na skalę światową.

WILMINGTON, Del. (Stany Zjednoczone) — firma Solenis, czołowy producent specjalistycznych środków chemicznych stosowanych w branżach intensywnie wykorzystujących wodę sfinalizowała zapowiadane wcześniej przejęcie Diversey Holdings, Ltd. w formie transakcji pieniężnej według wartości przedsiębiorstwa wynoszącej około 4,6 miliarda USD, ze skutkiem od 5 lipca. Diversey to wiodący dostawca produktów i technologii z zakresu higieny, zapobiegania infekcjom i czyszczenia.

Wraz z przejęciem firma Solenis poszerza swoją działalność na ponad 130 krajów, w których będzie prowadzić 71 zakładów produkcyjnych zatrudniających ponad 15 000 pracowników. Firma Solenis z siedzibą w Wilmington w stanie Delaware została przejęta przez Platinum Equity w 2021 roku. Bain Capital, większościowy akcjonariusz Diversey, w związku z transakcją zostanie mniejszościowym udziałowcem Solenis.

„Po fuzji Solenis stanie się bardziej zdywersyfikowaną firmą, działającą na znacznie większą skalę, o szerszym zasięgu globalnym, oferując kompleksowy pakiet rozwiązań spełniający wymagania klientów i rozwiązujący globalne problemy związane z gospodarką wodną, czyszczeniem i higieną na skalę światową” — powiedział John Panchella, prezes Solenis. „Razem mamy fundamenty, na których możemy nadal utrzymywać cenną współpracę z klientami, nowatorskie rozwiązania i usługi o wartości dodanej, napędzając trajektorię agresywnego wzrostu Solenis. Dzięki nieustannemu wsparciu ze strony firmy Platinum Equity jesteśmy pewni, że maksymalnie wykorzystamy obiecujące możliwości, które przed nami stoją.

Panchella stwierdził, że dodanie linii produktów Diversey do czyszczenia i higieny pomoże stworzyć możliwości sprzedaży krzyżowej, dzięki którym Solenis będzie jeszcze cenniejszym partnerem dla swoich klientów. „Teraz mamy znacznie lepsze możliwości, aby pomagać naszym klientom w stawianiu czoła krytycznym wyzwaniom związanym ze zrównoważonym rozwojem, zmniejszać ich wpływ na środowisko i wspierać w tworzeniu czystszego, bezpieczniejszego świata” — powiedział.

„To okazja do transformacji, polegająca na połączeniu dwóch innowacyjnych firm, z których każda od ponad 100 lat opracowuje rozwiązania dla najbardziej palących wyzwań na świecie” — mówi współprezes Platinum Equity Jacob Kotzubei. „Dzięki połączonym siłom mają lepszą pozycję, aby przyspieszyć tempo rozwoju na wielu rynkach docelowych z wysokim potencjałem wzrostu”.

„Jesteśmy podekscytowani możliwością stworzenia większej, bardziej ekspansywnej platformy, która w przyszłości przyniesie firmie Solenis jeszcze więcej możliwości rozwoju — zarówno organicznego, jak i poprzez dodatkowe przejęcia — na rynkach podstawowych i sąsiednich” — dodaje Nathan Eldridge, dyrektor zarządzający Platinum Equity.

Doradcy

BofA Securities, Goldman Sachs i Piper Sandler pomogli w przeprowadzeniu transakcji jako doradcy finansowi Solenis. Firmy Gibson, Dunn & Crutcher LLP zapewniły obsługę prawną, a firma Willkie Farr & Gallagher LLP posłużyła za doradcę Platinum Equity i Solenis w zakresie finansowania dłużnego. Firmy BofA Securities i Goldman Sachs zarządzały finansowaniem dłużnym związanym z przejęciem.

DALSZYCH INFORMACJI UDZIELA