Solenis + Diversey:<br/>Stronger Together
Diversey Is Now Part of Solenis
Zamknij 686C6711-FB74-47F4-AFEE-14D0F9C09B39

Solenis potwierdza inicjatywę realizacji celów opartych na wynikach badań naukowych w swoim zobowiązaniu do zrównoważonego rozwoju

Działalność firmy Solenis wzmacnia jej zaangażowanie w zwiększanie wartości poprzez zrównoważone rozwiązania

czwartek, 9 listopada 2023

DO NATYCHMIASTOWEJ PUBLIKACJI

WILMINGTON, Del. (Stany Zjednoczone) — firma Solenis, czołowy producent specjalistycznych środków chemicznych stosowanych w branżach intensywnie wykorzystujących wodę, podpisała zobowiązanie przystąpienia do inicjatywy realizacji celów opartych na wynikach badań naukowych (SBTi) w celu ustalenia celów redukcji emisji zgodnych z naukowymi założeniami w tym zakresie.

SBTi to globalny organ, który umożliwia firmom wyznaczanie ambitnych celów redukcji emisji zgodnie z najnowszymi badaniami w dziedzinie klimatu. Cele oparte na wynikach badań naukowych pokazują, w jakim stopniu i jak szybko firmy i instytucje finansowe muszą zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych (GHG), aby zapobiec najgorszym skutkom zmian klimatycznych. Oprócz definiowania i promowania najlepszych praktyk w zakresie ustalania celów opartych na wynikach badań naukowych, inicjatywa SBTi oferuje firmom zasoby i wskazówki oraz obiektywnie ocenia i zatwierdza ich cele.

W kolejnym kroku Solenis opracuje krótkoterminowe cele redukcji emisji oparte na podstawach naukowych i przedstawi je SBTi do zatwierdzenia.

„Mamy za sobą 100-letnią historię zrównoważonego rozwoju naszej firmy i naszych klientów, a zobowiązanie do inicjatywy SBTi wzmacnia nasze nieustanne wysiłki na rzecz zwiększania wartości poprzez zrównoważone rozwiązania” — powiedziała dr Lotta Kanto Öqvist, dyrektor ds. zrównoważonego rozwoju w Solenis. „Wypracowanie i walidacja celów w zakresie emisji zapewni nam zgodność z nauką o klimacie i pomoże wyznaczyć tempo dalszego postępu, a także przyszłego rozwoju firmy”.

SBTi to najnowsza organizacja, z którą Solenis współpracuje nad realizacją celów w zakresie zrównoważonego rozwoju.

W 2023 roku firma Solenis otrzymała drugi z raz rzędu ocenę Platinum Recognition Level za wyniki w zakresie społecznej odpowiedzialności biznesu (CSR) od EcoVadis, platformy wystawiającej oceny za zrównoważony rozwój i narzędzia do poprawy wydajności globalnych łańcuchów dostaw. Firma Solenis znajduje się wśród jednego procenta najlepszych firm ocenionych przez EcoVadis w kategorii branży chemicznej.

Więcej informacji na temat drogi Solenis do realizacji celów w zakresie zrównoważonego rozwoju można znaleźć na stronie www.solenis.com/en/sustainability/sustainability-roadmap/.

DALSZYCH INFORMACJI UDZIELA