Solenis: Przedstawiamy<br />naszą nową tożsamość marki
Zobacz, jak się rozwijamy
Zamknij 686C6711-FB74-47F4-AFEE-14D0F9C09B39

Solenis rozszerza działalność w Wirginii

Firma zainwestuje 193 mln dolarów w rozbudowę zakładu w Suffolk, tworząc 34 nowe miejsca pracy

czwartek, 11 stycznia 2024

DO NATYCHMIASTOWEJ PUBLIKACJI

WILMINGTON, Del. (Stany Zjednoczone) - Solenis, czołowy producent specjalistycznych środków chemicznych stosowanych w branżach intensywnie wykorzystujących wodę, zainwestuje 193 mln dolarów w rozbudowę swojej działalności w Suffolk w stanie Wirginia. Firma zbuduje nowy zakład produkcyjny, zakład pakowania i farmę zbiorników o łącznej powierzchni prawie 7500 metrów kwadratowych, a także nową bocznicę kolejową, która umożliwi produkcję produktów polimerowych z poliwinyloaminą (PVAm) wykorzystywanych w produkcji papieru i tektury. Nowy zakład pozwoli rozszerzyć istniejącą linię produktów polimerowych i zwiększyć ilość tego krytycznego monomeru dla istniejącego dostawcy. Projekt utworzy 34 nowe miejsca pracy.

Solenis jest światowym liderem w branży chemii specjalistycznej z 40-letnią historią działalności w Suffolk, a ta duża inwestycja i ekspansja pokazują, że produkcja w stanie Wirginia rozwija się dobrze” — powiedział gubernator Virginii Glenn Youngkin. „Hampton Roads ma wykwalifikowaną siłę roboczą, odpowiednie warunki dla prowadzenia biznesu i oferuje zalety logistyczne — w tym nasz światowej klasy port — które pozwalają firmie Solenis na zwiększenie zdolności do zaopatrywania międzynarodowego rynku produkcji papieru”.

„Jesteśmy dumni z tego, że Solenis jest jednym z długoterminowych partnerów korporacyjnych w Wirginii i gratulujemy jej kolejnych sukcesów w Hampton Roads” — powiedziała sekretarz ds. handlu Caren Merrick. „Ta ekspansja potwierdza to, że Wirginia oferuje wspaniałą lokalizację, talent i infrastrukturę, których potrzebują światowi producenci, tacy jak na przykład Solenis, aby sprostać zapotrzebowaniu klientów i docierać na nowe rynki. Wirginia cieszy się na dalszą udaną współpracę”.

„Ekspansja Solenis w Suffolk ponownie dowodzi, że Wirginia jest miejscem, w którym rozwija się biznes i przemysł” — powiedział sekretarz ds. transportu Shep Miller. „Nasz doskonały system transportowy, także ten w kompleksie przemysłowym portu Wirginii, sprawia, że nasz stan jest doskonałą lokalizacją dla producentów, takich jak Solenis, do prowadzenia działalności gospodarczej. Cieszy mnie perspektywa rozwoju firmy w nadchodzących latach".

„Inwestycja ta jest częścią naszego ciągłego zobowiązania do dostarczania wartości klientom, jednocześnie pomagając im w realizacji inicjatyw w zakresie zrównoważonego rozwoju” — powiedział John Panichella, dyrektor generalny Solenis. „W miarę wzrostu zapotrzebowania na zrównoważone operacje produkcyjne nowy zakład nie tylko zapewnia nam możliwość zaopatrywania rynku opakowań papierowych, ale pomoże też w dywersyfikacji produkcji, która wesprze dalszy rozwój”.

„Jestem podekscytowany rozbudową zakładu produkcyjnego Solenis w Suffolk, która oznacza inwestycję 193 mln dolarów” — mówi burmistrz miasta Michael Duman. „Tak znacząca inwestycja oznacza duży krok naprzód w naszym rozwoju gospodarczym, który podkreśla nasze nieustanne zaangażowanie w innowacje. Ten najnowocześniejszy obiekt nie tylko przyczyni się do stworzenia około 34 nowych miejsc pracy, wzmacniając naszą lokalną siłę roboczą, ale także znacznie zwiększy nasze zdolności produkcyjne w zakresie podstawowych surowców. Czeka nas obiecująca przyszłość w zakresie współpracy z firmą Solenis”.

„Wiele miejsc zabiega o to, aby taka firma jak Solenis u nich zainwestowała i poszerzyła działalność” — powiedział Stephen A. Edwards, dyrektor generalny i wykonawczy zarządu portu w Wirginii. „Wykorzystanie kompleksu przemysłowego portu Wirginii – najnowocześniejszego tego typu w kraju, jako partnera logistycznego i możliwość ekspansji w sąsiednim Suffolk są kluczowymi czynnikami w tego rodzaju decyzjach. Ta ekspansja pomoże zwiększyć nasze operacje w zakresie importu i eksportu i jesteśmy gotowi współpracować z firmą Solenis, aby zapewnić płynną i bezpieczną obsługę ładunków".

„Bardzo się cieszę, że firma Solenis postanowiła zainwestować 193 mln dolarów w swój zakład produkcyjny w Suffolk. Możliwości pracy, jakie powstaną w wyniku tej inwestycji, mają kluczowe znaczenie dla naszych mieszkańców. Tworzenie solidnej gospodarki i wspieranie inicjatyw w zakresie rozwoju kadr są kluczowym priorytetem w zakresie wykorzystania potencjału naszego regionu" — powiedziała senator Emily Jordan. „Nieustannie dążę do promowania rozwiązań biznesowych w ramach naszej regionalnej gospodarki, która koncentruje się na tworzeniu dobrze płatnych miejsc pracy w Suffolk”.

Organizacja Partnerstwa Rozwoju Gospodarczego w Wirginii podjęła współpracę z miastem Suffolk i stanowym Departamentem Kolei i Transportu Publicznego w celu zagwarantowania tego projektu dla Wirginii. Gubernator Youngkin zatwierdził dotację w wysokości 275 000 dolarów z Funduszu Opportunity, aby pomóc Suffolk w realizacji projektu. Firma kwalifikuje się również do skorzystania z ulg podatkowych kompleksu przemysłowego portu w Wirginii i a także z korzyści z programu Rail Industrial Access pod warunkiem zatwierdzenia przez Komitet ds.Transportu stanu Wirginia.

<div class="line">&nbsp;</div> <h2>O Solenis</h2> <p>Solenis, należąca do Platinum Equity, jest wiodącym globalnym producentem specjalistycznych środk&oacute;w chemicznych, skupiającym się na dostarczaniu zr&oacute;wnoważonych rozwiązań dla przemysł&oacute;w intensywnie wykorzystujących wodę, takich jak celulozowo-papierniczy, instytucjonalny, przemysłowy, spożywczy i napojowy, a także dla rynku basenowego i spa. Portfolio produkt&oacute;w firmy obejmuje szeroką gamę chemikali&oacute;w do uzdatniania wody, wspomagaczy procesowych, funkcjonalnych dodatk&oacute;w, środk&oacute;w czyszczących, dezynfekant&oacute;w oraz najnowocześniejszych system&oacute;w monitorowania, sterowania i dostarczania. Technologie te są wykorzystywane przez klient&oacute;w w celu poprawy wydajności operacyjnej, podniesienia jakości produkt&oacute;w, ochrony zasob&oacute;w zakładu, minimalizacji wpływu na środowisko i tworzenia czystszego i bezpieczniejszego otoczenia. Firma, kt&oacute;rej siedziba znajduje się w Wilmington, Delaware, posiada manufacturing-facilities zakład&oacute;w produkcyjnych strategicznie rozmieszczonych na całym świecie i zatrudnia zesp&oacute;ł ponad employees pracownik&oacute;w w countries krajach na continents kontynentach. Solenis jest laureatem tytułu Gold Standard w programie Best Managed Companies 2024.</p> <p>Więcej informacji o Solenis można znaleźć na stronie <a href="/pl-PL/">www.solenis.com</a> lub śledząc nas w mediach społecznościowych.</p>

DALSZYCH INFORMACJI UDZIELA

Global